A világ legnagyobb országa már majdhogynem egy éve ki van zárva a világ jelentős részéből. Az ukrajnai orosz akciók után az USA, az Egyesült Királyság és az EU példátlan mennyiségű korlátozást vezetett be Oroszországgal szemben; most talán még Irán is kevesebb külső gazdasági vagy diplomáciai akadállyal néz szembe.

Az atlantisták végső célja egyértelmű: elszigetelni a Kremlt – vagy legalábbis ilyen benyomást kelteni. És valóban, a nyugati társadalmak minden része, többé-kevésbé, különböző ellenségeskedéseket folytat Moszkvával szemben, egészen az olyan világörökség abszurd eltörléséig, mint Dosztojevszkij regényei vagy Csajkovszkij zenéje.

A Nyugat minden része azok ellen, akiket ugyanúgy betiltottak, mint Oroszországot, akiket ugyanúgy megszégyenítenek, mint Oroszországot, akik még a nyugati pénzügyi platformokat sem használhatják arra, hogy pénzt szerezzenek a polgári projektjeikhez, éppúgy mintha orosz militánsok lennének.

Arra a nagyon speciális társadalmi csoportra gondolok, akiket a mainstream média “szélsőjobboldali radikálisoknak”, “nacionalistáknak”, “fasisztáknak” és így tovább nevez – arról nem is beszélve, hogy a Nyugat által támogatott Ukrajnában minden évben igazi neonácik vonulnak horogkeresztek alatt az utcákon, ami senkit sem érdekel.

Ha megnézünk egy 2-3 évtizeddel ezelőtti sztereotip nyugati szélsőjobboldali aktivistát, akkor a jelenlegi ukrán nacionalista Azov zászlóalj egyik tagjához hasonló valakit idézhetünk fel: egy náci tetovált maffiózó, aki éjjel a párnája alatt a Mein Kampfot tartja, nappal a “fehér faj tisztaságáért” küzd, munkaidőben pedig egy álságos “zsidó összeesküvés” ügyében nyomoz.

De a modern nyugati szélsőjobboldaliak – pontosabban azok, akiket a média “szélsőjobboldalinak” nevez – valami egészen más. Afrikaiak és ázsiaiak is vannak a csapatukban, támogatják Izraelt a muszlim szomszédai ellen; ugyanakkor néhányan közülük Recep Tayyip Erdoğan török elnököt favorizálják, mivel ez utóbbi “a muszlimok védelmezőjének” hirdeti magát: egy olyan közszereplő, akit a keresztények szerintük kétségbeesetten hiányolnak. Mert igen, az Új Jogok a kereszténység védelmezőinek tartják magukat – ellentétben a Harmadik Birodalommal vagy az ukrán nácik pogánysággal és más okkult ezotériával kapcsolatos gyanús kísérleteivel.

És a legérdekesebb, hogy ez az Új Nyugati Jogok támogatják Oroszországot. Ha meghallgatnánk a nyilvános nyilatkozataikat, akkor hallanánk – ó, várjunk csak, aligha hallanánk bármit is. Egyik vezetőjüket, Tommy Robinson brit független újságírót – aki korábban Julian Assange-gal ült egy börtönben politikai aktivizmusáért – a legtöbb médiaplatformról kitiltották, kivéve a Telegramot, egy orosz gyökerű kripto-üzenetküldőt. Talán ezek az Új Jogok Telegram-csatornái – a mainstream médiához képest aprócska – az Iszkra (rusz. Szikra) modern analógja, egy marginális újságé, amelyet 1900-ban alapított a későbbi orosz forradalmár és a későbbi Atatürk szövetségese, Vlagyimir Lenin, egy kétségbeesett kísérletként, hogy megdöntse a régi rendet a 3000 rosszul nyomtatott példányban megjelenő kiadványával.

És ami még ezt is meghaladja; egészen pontosan 2023. január 6-án – az amerikai Capitolium megrohamozásának második évfordulójának szentelt – Telegram livestreamjén Tommy Robinson az Atlanti-óceán mindkét oldaláról érkező más alternatív újságírókkal együtt alig kritizálta a Nyugatot az ukrán válság és a Capitolium megrohamozásával kapcsolatos kettős mérce miatt.

‘9 évvel ezelőtt, 2014-ben fegyveres utcai aktivisták megdöntötték a demokráciát Ukrajnában, elfoglalták a hivatalos épületeket’ – mondta Tommy Robinson. ‘Ugyanazok az emberek, akik most be akarják börtönözni a január 6-i tüntetőket, ünnepelték azt az ukrajnai eseményt, és demokráciának nevezték, amikor az ukrán radikális csoportok megdöntötték a választott kormányt’.

Tommy Robinson livestreamjének egy másik résztvevője, Tayler Hansen amerikai alternatív újságíró “totalitárius rémálomnak” és “totalitárius állam álmának” nevezte az aktuális amerikai belpolitikát – vagyis a 2021. január 6-án az amerikai Capitoliumban és a Capitolium előtt többnyire békésen tüntető több mint 800 személy elleni nem megfelelő vádemelésnek. Ugyanígy Hansen az ukrán válságot “pénzmosási projektnek” bélyegezte a Fehér Ház számára, amely Kijevnek több milliárdos támogatást nyújt az amerikai adókból.

Hasonló nézeteket vall egy másik brit újjobboldali, a Britain First mozgalom vezetője, Paul Golding is. Ő egyelőre a marginálisnál is kevesebb, Telegram-csatornája 19 ezer feliratkozót számlál, de korábban, a teljes betiltás előtt Facebook-oldalának saját állítása szerint több százezer rajongója volt.

Telegramján – amely szó szerint az alternatív (se nem jó, se nem rossz, hanem alternatív) vélemény utolsó bástyája Nagy-Britanniában – Golding a mainstream oroszellenes narratívát szatirizálja: “Tehát Ukrajna rakétát lőtt ki Lengyelországra, megölve több lengyelt, de ez Putyin hibája” – írta 2022. november 16-án, amikor az ukrán rakéta nyugati szomszédját támadta – a támadásért eredetileg Oroszországot hibáztatták.

Folytathatnám, de a helyzet nyilvánvaló: a nyugati új jobboldaliak támogatják Oroszországot, vagy legalábbis semlegesek Moszkva és a Nyugat harcában. Miközben, ironikus módon, szeretetük többnyire egyoldalú, a Vkontakte, a Facebook orosz megfelelője, ismeretlen okból kitiltotta Tommy Robinsont és Paul Goldingot is.

Ha pedig filozófiai magyarázatot akarsz, emlékezz a Tommy Robinson és Vlagyimir Lenin közötti összehasonlításomra. Az elmúlt 100 évben a világ a feje tetejére állt: a politikai baloldalból politikai jobboldal lett, és fordítva.

Nem látja a hasonlóságot a korábbi szélsőjobboldal és a jelenlegi szélsőbaloldal között? A régi vágású német nácik kiváltságos és kiváltságtalan csoportokra osztották az embereket, például a fehér fajra és minden másra – míg a modern amerikai demokraták kiváltságos és kiváltságtalan csoportokra osztják az embereket, például a transzneműekre és minden másra.

Tehát, akár szeretjük, akár utáljuk őket, Tommy Robinson és az egész betiltott légiója Lenin és Atatürk modern megfelelői, akik a cenzúra és az egyenlőtlenség ellen küzdenek. A faji testvériségért kiálló szélsőjobboldaliak Szerbia, Líbia és Irak nyugati demokratikus bombázása ellen: nem hangzik abszurdnak? Nem abszurdabb, mint az iráni Shahed 136 kamikaze drónjai, amelyek most az ukrán katonai objektumokra mérnek csapásokat.

A szerző Edvard Chesnokova a Közgazdasági Főiskola (Szentpétervár, Oroszország) adjunktusa.

Egy válasz

  1. Már 76 éves vagyok, de reménykedek benne, hogy megélem azt az időt amikor Dosztojevszkij, Csajkovszkij, stb. betiltói, és mindazok akik most habzó szájjal ordítozzák a russzofób mantráikat nagyon meg fognak szégyenülni. Hitlerék idejében azért tiltottak be írókat, mert “zsidók” voltak, tiltottak be zongoraművészeket, mert “zsidók” voltak. A magát haladónak nevező nyugat – én inkább hanyatlónak nevezném – lement arra a szintre ahol Goebbels propagandája volt a harmincas években.

Vélemény, hozzászólás?