Az emberek többsége valamikkel szokta leírni magát. Én vagyok ennek a háznak a tulajdonosa. Én vagyok ennek a kórháznak a főnővére. Én vagyok ennek a mai kocsmának a legerősebbje. Én vagyok ennek a villamosnak a vezetője. Aztán gondolatban vagy szavakban hozzáteszi: én mondom meg, kit engedek be, ki a gyógyult meg, ki a hova ülhet, vagy én határozom meg a pillanatot, amikor indulhatunk. Mindezek a valamik, amik az emberekhez tartoznak, nem egyszerűen hatalmi helyzetbe hozzák őket, hanem elfedik, eltakarják, elbarikádozzák énjüket.

Ismered a gazdag ifjú történetét? Ő az, akitől megkérdezte Jézus, hogy miért tartja jónak. Ő az, aki elmondta Jézusnak, hogy kora gyermekkora óta megtartja a parancsokat. Ezért Jézus megkedvelte az ifjút és felszólította, hogy adja el minden vagyonát és kövesse őt. A fiú ezen elszomorodott, mert nagy vagyona volt. Nem követte Jézust. Pedig, ha látta volna azt a valakit, akit Jézus látott, abban a pillanatban, amikor megkedvelte, akkor olyan boldogság töltötte volna el, amilyen addig még soha.

Mert Jézus látta a gazdag ifjú igazi valóját: a szépet, a boldogot, a bátort, az állhatatost, a szeretettel telit.

Jézus látott egy gyönyörű lelket. De az ifjú nem látta saját magát, mert eltakarta szép öltözéke, a társadalmi rangja, a vagyonáról őrzött leltára.

Hidd el, téged is gyönyörűnek teremtett az Isten. Jézus téged is megkedvelt. Ha szeretnéd látni ezt a gyönyörű lelket, akkor csak annyit kell tenned, hogy lassan lehullasd magadról a sok amit, amivel le szokták írni magukat az emberek.

Ennek a feladatnak egyik lépése a böjtölés. Amikor megtagadsz valami kicsi „amit” magadtól.

Egy katolikus kisközösség fiataljai egyik nagyböjtben elhatározták, hogy nem ülnek le a villamoson. Mivel így végképp nem volt miért tülekedni, nagyvonalúak voltak a városi közlekedésben. Többen mondták, hogy rá kellett jönniük, hogy milyen jó türelmesnek lenni. Megtapasztaltak magukról valami hasonlót, amit Isten mondott a teremtéskor: látta, hogy mindaz, amit teremtett jó. Az ember is jó. Ha ember. Ha valaki. Ha személy.

Ezért ajánlom, te is találj ki valamit, amiről nem képtelenség lemondani, hogy meglásd azt az emberképet, amilyennek Isten lát téged. Hidd el, hogy képes vagy rá!

Vélemény, hozzászólás?