2013-ban egy ukrán törvényhozó felfedte, hogy az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szakértők százait képezte ki a modern információs hadviselés technikáinak felhasználására a közvélemény manipulálására, tiltakozások szervezésére, és végső soron polgárháború kirobbantására Ukrajnában:

„Az ukrán nép képviselőjeként a „Volya” közéleti szervezet aktivistái fordultak hozzám, egyértelmű bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy területünkön, az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének támogatásával és közvetlen részvételével megvalósul a „TechCamp” projekt, amelynek keretében Ukrajnában polgárháborúra készülnek.

A “TechCamp” projekt az információs hadviselésre és az állami intézmények lejáratására készít fel szakembereket, a modern média potenciális forradalmárait felhasználva tüntetések szervezésére és az államrend megdöntésére.

A projektet jelenleg az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete, Geoffrey R. Pyatt felügyeli és felelős.

A „Volya” szervezettel folytatott beszélgetés után megtudtam, hogy sikerült hozzáférniük a „TechCamp” projekt Létesítményeihez IT-szakemberek csapatának álcázva.

Meglepetésükre tájékoztatókat tartottak a modern média sajátosságairól.

Amerikai oktatók elmagyarázták, hogyan lehet a közösségi hálózatokat és az internetes technológiákat felhasználni a közvélemény célzott manipulálására, valamint a tiltakozási potenciál aktiválására, erőszakos zavargások kiváltására Ukrajna területén.

A lakosság radikalizálódása és belharcok kiváltása. Amerikai oktatók példákat mutatnak be az Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában tiltakozások szervezésére használt közösségi hálózatok sikeres használatára.

A “TechCamp” képviselői jelenleg Ukrajna-szerte tartanak konferenciákat. Eddig összesen öt rendezvényt tartottak. Körülbelül 300 embert képeztek ki operatívnak, akik jelenleg Ukrajna-szerte tevékenykednek.

Az utolsó konferenciára, a “TechCamp”-re 2013. november 14-én és 15-én került sor Kijev szívében, az Egyesült Államok Nagykövetségének területén.

Mondja meg, a világ melyik országa engedné meg, hogy egy civil szervezet az Egyesült Államok Nagykövetségén kívül működjön?

Ez tiszteletlenség az ukrán kormánnyal és az ukrán néppel szemben.

Ukrajna alkotmányos hatóságaihoz fordulok a következő kérdéssel: Elképzelhető, hogy a „TechCamp” konferenciákat szervező amerikai nagykövetség képviselői visszaélnek diplomáciai küldetésükkel?

Az ENSZ 1965. december 21-i határozata az (1), (2) és (5) bekezdéssel összhangban szabályozza az állam belügyeibe való beavatkozás megengedhetetlenségét függetlenségének és szuverenitásának védelme érdekében.

Kérem, tekintse ezt az ügy kivizsgálására irányuló hivatalos kérésnek.”

Vélemény, hozzászólás?