CQ Brown, Jr. tábornok, a légierő vezérkari főnöke Salem Al-Nabet altábornaggyal, a katari fegyveres erők vezérkari főnökével beszél a Pentagonban tartott találkozón, Arlington, Va., 2023. július 18. (U.S. Air Force fotó: Eric Dietrich)

National Harbor, Maryland – A légierő legmagasabb rangú tábornoka arra figyelmeztet, hogy Kína a szolgálat veteránjait és katonáit intézményi katonai ismereteik alapján toborozza, egy tisztviselő pedig azt mondta a Military.com-nak, hogy szövetségesek és katonák “százai” lehetnek célpontok.

Egy szeptember 5-i, a szolgálatnak a múlt hét végén megküldött feljegyzésben a légierő vezérkari főnöke, Charles “C.Q.” Brown tábornok arra figyelmeztette a pilótákat és a szövetségeseket, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg “ki akarja használni a tudásukat és szakismeretüket, hogy betöltsék a katonai képességekben mutatkozó hiányosságokat”.

A feljegyzés részletezi, hogy “külföldi társaságok az Egyesült Államok és a NATO által kiképzett katonai kiválóságokat céloznak meg és verbuválnak “, és – tették hozzá a légierő egy későbbi sajtóközleményében – a kihasználás általában olyan homályos szerződések vagy alvállalkozói ajánlatok formájában történik, ahol a katonai szakértelem végső felhasználója Kína.

Bár a célba vett pilóták pontos száma nem ismert, a légierő hivatalának egyik tisztviselője hétfőn a Légierő Szövetség Légi, Űr és Kiber Konferenciáján azt mondta a Military.com-nek, hogy valószínűleg több százra tehető, és más tengerentúli szolgálati ágazatokra és szövetségesekre is kiterjed.

Egy ilyen példa a légierő szerint a 2023 júniusában történt eset, amikor “a kormány a Dél-afrikai Tesztrepülő Akadémiát exportkontroll listára tette azon munkája miatt, hogy a PLA [Népi Felszabadító Hadsereg] kiképzését és technikai támogatását az Egyesült államok katonaságának egy korábbi tagja segítségével megkönnyítette”.

A figyelmeztetés azért érkezett, mivel a légierő minisztériumának tisztviselői továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelik Kínát, és a parancsnokok a Népi Felszabadító Hadsereg szem előtt tartásával dolgozzák ki a stratégiájukat. Ez egyben a szolgálat részéről az egyik legerősebb és legközvetlenebb figyelmeztetés Kína bután csökönyös taktikájával kapcsolatban.

A Légierő Különleges Vizsgálati Hivatalának felügyeleti különleges ügynöke pénteki sajtóközleményében azt mondta, hogy “az amerikai hadseregnek azon számos tagja a célpontja a PLA-val szövetséges társaságok jelenlegi toborzásának, akik több szakterülethez értenek.

Az OSI ügynöke, akit a légierő közleményében nem neveztek meg, azt mondta, hogy az olyan szerződések, amelyek “túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek”, vagy nem tartalmaznak információt arról, hogy ki kapja a szolgáltatást, vörös jelzést jelentenek.

Brown a feljegyzésében azt is hozzátette, hogy ha a szolgálat tagjai úgy döntenek, hogy elfogadják ezeket a problémás szerződéseket, jogi következményekkel találhatják szemben magukat.

“Lényegében sokan azok közül, akik elfogadják a szerződést ezekkel a külföldi társaságokkal, erodálják nemzetbiztonságunkat, veszélynek teszik ki szolgálati társaik és az ország biztonságát, és törvényt sérthetnek” – írta Brown.

A légierő sajtóközleményében azt mondta, hogy az ajánlatok érkezhetnek “látszólag ártalmatlan üzleti megállapodások vagy technikai partnerségek” formájában, amelyek “fokozatosan bevonhatják őket a kínai kormány érdekeit szolgáló titkos tevékenységekbe”.

“Ezeket a lehetőségeket tipikus álláshirdetésekben vagy olyan professzionális hálózati oldalakon hirdethetik meg, mint például a LinkedIn vagy az Indeed, közvetlenül azoknak az egyéneknek a postaládájába pedig, akik a megkívánt készségekkel rendelkeznek, célzott fejvadász e-maileket küldenek ” – áll a közleményben.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok, amikor hétfőn egy sajtóbeszélgetésen a feljegyzésről kérdezték, azt nyilatkozta a Military.com-nak, hogy Brown figyelmeztetését jó felhívásnak tekinti a veteránok számára arra, hogy legyenek óvatosak, miféle állást vállalnak az alakzatuk elhagyása után, és nem egy jelzésnek arra, hogy növekszik a Kína által jelentett fenyegetés.

“A műveleti biztonságról szóló kiképzés részeként, és különösen a katonaságtól való nyugdíjba vonuláskor, eligazítást kell kapnod arról, hogy mit tehetsz és mit nem, amikor arról van szó, hogy külföldi kormányoknak dolgozz” – mondta Ryder. “Úgy hiszem tehát, Brown tábornok célja ismét az volt, hogy jelezze, ébernek kell lenni abban a tekintetben, hogy ki mit kér Öntől, tekintettel az olyan fenyegetésre, mint amelyet Kína jelent, például azzal, hogy ő diktálja a tempót. “

Más szolgálatok is szembesültek olyan problémákkal, amikor a szolgálat tagjait állítólag kínai ügynökök kompromittálták.

A múlt hónapban a Military.com arról számolt be, hogy Kaliforniában a haditengerészet két tengerésze ellen kémkedés vádjával emelt vádat az igazságügyi minisztérium olyan ügyekben, amelyekben az volt a vád, hogy pénzért cserébe titkosított dokumentumokat és információkat adtak át kínai ügynököknek.

Ezenkívül tavaly a haditengerészet egyik repülőtisztjét négy év börtönbüntetésre ítélték, miután szövetségi tisztviselők felfedték, hogy hazudott a biztonsági ellenőrzési papírjain, hogy eltitkolja Kínával és egy kínai, védelmi szerződéssel rendelkező cég vezetőjével való kapcsolatait.

A légierő érzékenysége Kína bennfentes katonai ismeretekhez való hozzáférése iránt onnan ered, hogy a szolgálat még mindig gyógyulófélben van egy nagy horderejű hírszerzési kiszivárogtatásból, amelyet a Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda egyik tagja követett el az év elején. Ez a következménye, minél több, Kínától eredő állítólagos kémkedési erőfeszítésre derül fény.

Kínai állampolgárok, néha turistáknak álcázva magukat, az elmúlt években mintegy 100 alkalommal léptek be amerikai katonai bázisokra és más létesítményekbe, számolt be erről a The Wall Street Journal a hónap elején.

A Légierő Szövetség hétfői konferenciáján tartott vitaindító beszédében Frank Kendall, a légierő titkára kihangsúlyozta a kínai fenyegetést.

“A hírszerzés ma nem is lehetne egyértelműbb” – mondta Kendall. “Kína háborúra készül, és kifejezetten az Egyesült Államokkal szembeni háborúra.”

Forrás:military.com

Vélemény, hozzászólás?