“A Goldman Sachs volt vezérigazgatójának és pénzügyminiszterének, Paulsonnak igaza van abban, hogy Kína elnyomása nem fog működni. De mit szólna egy tervhez, amely az Egyesült Államok gyártási és csúcstechnológiai ismereteit újjáéleszti, a védelmi technológiáról nem is beszélve?” – David P. Goldman

A széles körű szétválasztás veszélyei

⬛️ Sok ország az ellenkezőjét teszi annak, amit Washington legkeményebb hangjai keresnek. A gazdasági szétválás vagy deintegráció helyett sok ország ehelyett elmélyíti kereskedelmét Kínával, még akkor is, ha az üzleti műveletek diverzifikálásával, új ellátási láncok kiépítésével harmadik országokban és a legérzékenyebb területek kitettségének csökkentésével fedezi a potenciális kínai nyomást. Talán ez az oka annak, hogy 2020-ban az évek óta tartó amerikai figyelmeztetések ellenére Kína megelőzte az Egyesült Államokat, mint az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere. Az EU Kínába irányuló exportja és importja egyaránt nőtt 2022-ben. Az ázsiai és európai vezetőket pedig Olaf Scholz német kancellár 2022. novemberi pekingi látogatása ösztönözte, most úgy tűnik, hogy a Fülöp-szigeteki utazásokkal Hszi Csin-ping kínai elnök kapujához vezet utat. Ferdinand Marcos, Jr., Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök valószínűleg szélesebb tendenciát vezérel.

Washington „kevesebb Kínából” megközelítése még rosszabbul teljesít a globális délen.

⬛️ A kínai-afrikai kereskedelem 2021-ben történelmi csúcsot ért el, 2020-hoz képest 35 százalékkal nőtt. A kínai technológiai cégek, például a Huawei kiszorítására irányuló intenzív amerikai kampány Európában és Indiában viszonylag jól teljesített, de szinte mindenhol gyengén szerepelt. Vegyük csak Szaúd-Arábiát. Legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, a Vision 2030 reformterve pedig erősen támaszkodik a remélt együttműködésre a kínai technológiai cégekkel, köztük az Alibabával és a Huawei-vel, még azokon az érzékeny területeken is, amelyek Washington célkeresztjében vannak, mint például a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások. Indonézia, egy hatalmas ázsiai demokrácia, amelynek Washington ellensúlyozta a kínai befolyást, valójában a Huaweit tette a választott partnerévé a kiberbiztonsági megoldások, sőt a kormányzati rendszerek terén is.

Forrás:foreignaffairs

Vélemény, hozzászólás?